reede, 5. detsember 2008

PREI?!? 4. detsember 2008




Neljapäeval, 4. detsembril, otsustasin hommikul, et tahan päeva Toilas veeta. Helistasin Janarile, ta oli nõus mulle auto andma, kui enne pimedat tagasi tulen...olin igasuguste tingimustega nõus!:D
Pakkisin asjad kokku, kuivad saiad-leivad, vahetusriided, kummikud ja fotokas loomulikult!:)
Sõit tundus pikk, uduvihma tuli terve tee ja tundus juba siis, et nii pime on kuidagi (kella 12 paiku siis)!
Mairit oli tallis, kui kohale jõudsin, vahetasin riided riietusruumis, võtsin harjade kasti kaasa ja talli...poiss oli nii uudishimulik ja armas, sopane ja kasimata!:D
Võtsin ta välja, talli vahele...ega ta eriti seal seista ei oska/taha, siiberdab ringi kogu aeg, aga sellest ilma kinni sidumata seismise kombest ka midagi alles ei ole, seda peaks kogu aeg tegema...praegu on ta üks väike ülbe püsimatu putukas:P
Puhastasin teda korralikult, piirasin veidi tukka, palsameerisin lakka ja saba...poiss sai nii ponksiks, et ise ka imestasin, mis sealt karvapalli seest välja tuli!:D
Tagumisi jalgu puhastades tundsin, et tal jalg pealt krobeline, hakkasin siis lähemalt uurima...ja ma pidin šoki saama...poiskal vist prei...mis see muud ikka olla saab...pisikesed kärnakesed mõlema tagumise jala peal...nende katsumine Hanksile väga mokka mööda ei olnud...
Jälle üks mure juures...aga no mis sa teed...tallitaguses koplis muda põlvini, ei ole ju kuiva kohta väljas, tallis ka ei hoia hobust kogu aeg...
Samas tal vb immuunsus nõrgem praegu ja see on soodus aeg prei välja löömiseks...saab hetkel ainult heina ja kaera, vahepeal tegin küüslaugu kuuri ka...
Juba uurin, mida talle juurde anda, olen ka paar head näpunäidet saanud, eks näis, mis saama hakkab...
Tuleb tegeleda probleemi põhjustega, mitte loota, et tagajärgede varjamine/leevendamine probleemi lahendab!
Ootasime, kuni vihm natuke vaiksemaks jääb, sest päris korralikult oli sadama hakanud ja siis lasime Hanksi, Bailey'se ja Monte Cristo koplisse, selleks pidi läbima mudamülka muidugi (hea, et ma kummarid kaasa vedasin:D)!
Koplis olid suuuuuured veelombid, kus Hanks plätserdamas käis, jooksid natuke, tegin mõned klõpsud ja jätsime nad sinna tsillima, et boksid puhtaks teha...
Mairit aitas mind, ise väga ei julge sebida...aga puhtaks me boksid saime!:)
Kallasin poiska künasse kaasa toodud kuivikud, panin natuke heina ette, nunnutasime pisiponisid ja tõime lõpuks hobused sisse, sest kell oli pool kolm ja pidin hakkama varsti tagasi sõitma...
Tegin Hanksi jalad mudast puhtaks ja nühkasin natuke kuivemaks...kärnade peale panin talle antiseptilist salvi, mis loodetavasti kärnasid vähemalt pehmendas...
Hetkel ei ole muud teha, kui et väljast tulles peab tal jalad puhtaks tegema, et ei oleks seda soodsat pinda bakteritele!
Poiss oli nii rahul oma puhtas boksis, heina ja kuivikute seltsis, mul oli hea meel teda vaadata ja sel korral tulin ära palju parema tujuga, kuigi nüüd on mure selle preiga...aga me peame sellest üle saama ja saamegi!:)
Toas jõime teed, muljetasime natuke ja peale kolme hakkasin tagasi sõitma, oli juba suht hämar!:P
Jaanuaris pidi tulema Aadi hobuseid värkima, USSIROHI on vaja poisile kindlasti anda ja Helosani ostan ka, sest kärnakesi tuleb kuidagi pehmemaks saada!
Järgmisel korral pean siis kaasa võtma: küüslauku; õli; loodetavasti on mul siis olemas juba mineraal, mida poiss saama hakkab; porgandeid; ussirohi ja Helosan!

10 kommentaari:

Meika ütles ...

chanelil on olnud prei titest saati tagumisel valge sokiga jalal, see aasta on tal mõlemad tagujalad kärnalised, ning ei tea miks, kuna varasematel aastatel pole nii olnud. aga mina sain see aasta joeli käes prei rohtu, mis pehmendab kärnasid, ise soovitaksin sul muigudi mõne loomaarsti käest rohtu küsida, see salv oli süstla kujulises tuubis, ja päris ilusti on meil prei paranenud :) võibolla on asi ka selles et ta enam koplites ei mätserda, vaid elab päevad läbi boksis ja saab liikuma siis kui sõitma minek või väikesesse maneezi kablutama.

Keidi ütles ...

Soovitan sellist asja nagu "Sõramääre" soojalt. On olemas suuri potsikuid, kui ka väikseid 500ml, kollase kaanega. Ühel tuttava hobusel oli prei põlvini, see oli täiesti kohutav, aga sellega mökerdasime kokku ja 3 päeva pärast oli korras.

Lili ütles ...

Kust seda "sõramääret" saada?
Preiga on veel ju see, et mis aitab ühel hobusel, ei pruugi teisel aidata...eks midagi peab proovima, aga aitäh nõuannete eest, need on teretulnud!:)

Keidi ütles ...

http://www.zoovet.ee/tooted/ravimidveterinaarsedtooted/dermatoloogilisedpreparaadid/pehmendavadjakaitsvad/?product=97
Tellida saab siit, mina ostsin poest.
Mulle on see ravim ennast tõestanud, paljudel hobustel ära võtnud prei. :)

Anett ütles ...

Ma ei usu, et tegemist on preiga..

Meika ütles ...

ma katsetanud ka sellist asja ńagu kartuli keedu vee olen purki kallanud, ja sellega jalga tupsutanud :D:D . pehmemaks tegi :D .

enelin ütles ...

oled sa kindel, et see pori/muda pole? izmailil tundus olevat ka prei, aga tegelikult tuli vlja, et oli pori hoopis...ma ei tea kuidas sul seal pesemisvõimalusega on. tore oleks kui sa saaksid seal hanksu jalad peale koplis käiku korralikult puhtaks pesta.
aga helosan on kindlasti vajalik ka muudeks juhtumiteks;)

Heli ütles ...

Minu hobusele Helosan üksi ei aidanud. Tegin nii: Helosaniga (tuleb paksult määrida), hautasin kärnad lahti. Kui boksis seisab, siis paariks tunniks peale. Siis pühkisin kogu salvi maha ja hõõrrusin kärnade kohale õrnalt tsinksalvi (inimeste apteegis saada).

Hästi oluline on, et enne Helosani pealepanekut oleksid jalad täiesti kuivad. Muidu hakkab bakter selle massi all edasi liikuma.

Mu valge hobuse tagajalad läksid vahepeal nii hulluks, et suisa mäda hakkas tulema ja arst määras antiobiootikumi kuuri. Sel sügisel aga pole mitte ühtegi kärna. Kuigi - suvel paar leidsin.

Lili ütles ...

No muda ei ole valgete tükkidena (kärnadena) hobuse karvade all, ma tõesti tahaks, et tegu oleks kõigest mudaga!
Kuna ise käin seal kord-paar kuus, siis ei ole mul võimalik hobuse jalgu pesta peale koplist tulekut, küll aga ütlesin seda talli omanikule...loodan, et ta seda ka teeb siis!
Utelt saan ühte mineraali, mida poiss hakkab kaeraga saama ja see peaks ka ta immuunsuse paremaks tegema nö, praegu ta ainult kaera ja heina peal.

Kersti ütles ...

tubli,et käisid!:)(btw,ma tagasi, anna teada,millal tuled) ja prei saime festalt ära sama rohuga,mida soovitas ka keidi.ja moosesel ka!;) tõesti toimib hästi!:)