teisipäev, 11. juuni 2013

Hobuste vedu - 10. juuni

Eile sai siis kolm hobust Väike-Maarjasse viidud.
Olin kolme paiku tallis, panin töölt varem putku, Kati ja Reelika juba ootasid seal:) Hobused kenasti juba tallis: Fruty, Friida, Fuksa ja Fredy. Panin asjad kokku ja autosse, enda auto jätsin alguses sinna, sest kaks sõitu oli vaja teha.
Hobuste omanik tuli ka ja otsustasime, et proovime peale panna kõigepealt platsil, kus harjutanud olime. Enne siis Fruty. No platsil teda peale ei saanud, tuli esimeste jalgadega trapile, tagumised pikalt taga, amps kaera ja kohe tagasi. Proovisime siis nii, et Fredy enne peale, et äkki siis julgem minna. Fredy ei tahtnud ka peale minna, ise "vana kala" selles. Uus katse oli Fuksa, no tema läks esimese hooga peale, aga Fruty ei olnud nõus ikka minema, korde ajas ta vapsee paanikasse. Friidat ka ei saanud platsil peale.
Fuksa treikust maha, ja treiler talli uste vahele ning uuele katsele. Frutyt panime seal ikka päris kaua peale, samm haaval, tagant toetades, et tagasi ei astu ja nii mõne cm kaupa me ta peale saime, jäi ilusi püsima ka, enne tagant puud kinni ei pannud, kui Fuksa ka peal oli, siis Fuksal puu kinni, eest kinni, siis Frutyl puu kinni ja eest kinni ja kohe autosse ja vaikselt minema.
Sõit sujus suurepäraselt, ei mingit tammumist ja närvilisust, eks ta seisis hirmunult ja kramplikult ühel kohal. Fuksa oli talle hea rahulik reisikaaslane.
Fruty võtsime esimesena maha. Tuli maha väga rahulikult, nagu oleks seda varemgi teinud:) Natuke oli nahk märg, aga kohe boksi ja Fuksa ka tema kõrvale.
Sõitsime kohe uuele ringile, et Friida ja Fredy ka ära tuua. No Friida käib treilerisse nagu kellavärk:D, aga vot seal püsida ta ei taha, täpselt vastupidi Frutyle. Fruty ei taha peale minna, aga kui juba sees, siis paanikat ei ole. Friidaga oli no kümneid kordi nii, et nii kui sisse sai ja kaera ampsu kätte, nii kohe tagasi treikust välja ja no mis sa teed suure loomaga, noorel kohe puud tagant kinni ei pane, siis võib suurem õnnetus juhtuda. Ühesõnaga suurem jama oli temaga. No saime siis ta peale lõpuks nii, et Fredy oli juba sees, Friida ka seisis enam-vähem ilusti, saime puud mõlemal tagant kinni, trapi ka üles ja siis hakkas Friidal paanika, istus sõna otseses mõttes treileri põrandale maha!:S No ja siis ei jäänud muud üle, kui Fredy lahti võtta, maha võtta ja siis Friidal sein eest, et too püsti saaks. Kõik lõppes hästi, selles suhtes, et hobused terved. Kati otsustas, et Sedalin sisse, aga ma arvasin kohe, et see ei mõju enam. Loomulikult ei mõjunud, ei olnud ta kordagi nõus treilerisse enam jääma. Niisiis jäi eile Friida vedamata ja viisime lõpuks vaid Fredy Maarjasse. Fredy aga oli juba Pariisis imelik olnud, tammus boksis ringi, ta ei ole selline närviline tavaliselt ja no see, et ta treikusse minna ei tahtnud oli ka veider.
Maarjas selgus siis tõsiasi, et tal tiirud:S Kati läks teda õue jooksutama, Reelika läks Fuksaga sõitma ja mina Kratiga. Need valjad, mis ma Kratile võistlemiseks puhtaks tegin ja sisse määrisin, ei ole talle parajad, hull peakolu on tal ikka:D Kurgualune rihm kinni ei ulatanud, panin ikka vanad närakad pähe:P Kratt vahtis platsil Fredyt suurte silmadega.
Oma raske tüübi kohta on tal energiat ja minekut mõnusalt:) Temaga on üsna mugav sõita, aga ega tal väga mingist ratsastusest rääkida ei saa, täiesti algtasemel. Aga temast saaks väga mõnusa perehobuse, kellega ka väiksematel võistlustel käia, ta müügis ka muide;)
Pikalt sõita ei saanud, sest tohutu tume pilv kõrgus meie kohal ja kohe kui talli sisse saime, tõusis jube tuul ja hakkas sadama:P

Täna hommikul käisin vaatasin hobused üle, Fredy oli ilusti junnid boksi poetanud ja parema olekuga, kui eile. Reelika pidi lõunal minema ja nad õue laskma, ma ise täna õhtupoole tööl, aga homme õhtul lähen talli ja üldse mul peale homset tööpäeva hakkab puhkus, jee:)

Kommentaare ei ole: